Blog Post

Kaderlid Jelle reageert op uitspraak dhr. Timmer.

  • door JH
  • 12 jan., 2019

Geachte heer Timmer,

Als kaderlid van Handhaving Nederland, wil ik graag reageren op uw uitspraken in het interview met AT5 van vrijdag 11 januari 2019.

In uw reactie maakt u een vergelijking in het opleidingsniveau tussen een agent van politie en een handhaver. Hierin geeft u aan dat een handhaver lager opgeleid wordt en hierdoor niet bewapend zouden moeten worden. Dit is niet correct en ik wil u graag uitleggen waarom.


Een handhaver volgt tegenwoordig een HTV (Handhaver Toezicht en Veiligheid) opleiding welke minimaal 2 jaar en 6 maanden duurt. Dit betreft een MBO3 opleiding. De modules in de HTV opleiding zijn vergelijkbaar met de modules aan de politie academie, zoals onder andere: Rechts- en wetkennis, gespreks- en benaderingstechnieken, aanhoudingstechnieken, hulpverlening enzovoort. Veel handhavers zijn tevens toezichthouder van bijvoorbeeld de Drank- en Horeca Wet. Deze opleiding is vergelijkbaar met een MBO4 opleiding.

Tevens moet een handhaver verplicht de permanente her- en bijscholing volgen. Dit houdt in dat er elke vijf jaar een vijftal modules, met elk hun eigen examen, behaald dienen te worden. Hierdoor is een handhaver een echte specialist in zijn of haar vakgebied.


De opleiding tot agent bij de politie academie betreft tevens een MBO3 opleiding en duurt 2 jaar en 4 maanden. Uiteraard ligt bij de politie in de opleiding meer de nadruk op openbare orde en zwaardere criminaliteit, wat overigens niks zegt over het niveau van de opleiding. Als de agent de opleiding heeft afgerond is deze niet meer verplicht tot her- en bijscholing. Wel krijgen ze jaarlijks een ‘profcheck’ of hun kennis nog op niveau is.

Conclusie is dus dat een handhaver langer doet over de opleiding en het opleidingsniveau hetzelfde is. Het verschil is alleen dat een agent van alle wetten een beetje moet weten en een handhaver in zijn vakgebied (leefbaarheid) specialist is. Vanuit eigen ervaring kan ik beamen dat beide opleidingen erg dicht bij elkaar liggen. Zelf heb ik namelijk de HTV opleiding gevolgd, en tevens de opleiding tot hoofdagent bij de politieacademie. 


Verder is uw standpunt met betrekking tot de bewapening juist. De bewapening is ervoor om een verdachte onder controle te krijgen, wanneer het doel niet op andere wijze behaald kan worden. Tevens kan het bij escalatie ook gebruikt worden om jezelf te verdedigen. De ambtsinstructie beschrijft het gebruik hiervan. Om over deze bewapening te beschikken dient elke opsporingsambtenaar getraind te zijn. Deze trainingen worden gegeven en geëxamineerd door de politie academie. De handhavers krijgen hierin dezelfde training als de politie.

 

Daarnaast krijgen handhavers in de openbare ruimte met dezelfde personen te maken als een agent in de openbare ruimte. Als er gewacht moet worden op ondersteuning van de politie, moet een handhaver op dezelfde wijze een persoon onder controle dienen te krijgen als een agent. Hier zijn we ook voor opgeleid.

 

In Nederland zijn er verschillende soorten boa’s in dienst bij verschillende instanties. Bij de Koninklijke Marechaussee zijn bijvoorbeeld 12 reservisten in dienst met de rang wachtmeester (gelijk als algemeen opsporingsambtenaar), welke tevens boa zijn bij een gemeente. Verder zijn er boa’s in dienst bij de politie zelf, welke in bepaalde gevallen ook bewapend zijn. Zijn deze mensen volgens uw visie ook ongeschikt?

 

Al met al probeer ik u duidelijk te maken dat een handhaver een specialist is in zijn vakgebied. Wij kunnen de politie ondersteunen met bepaalde zaken, zodat ze zich meer kunnen richten op zware criminaliteit. Andersom moeten wij ook ondersteund worden. Als handhaver is het ook vervelend om te zien dat er zoveel uitspraken gedaan worden welke niet gebaseerd zijn op feiten, maar meer uit meningen en gevoelens. 

Vanuit Handhaving Nederland willen wij onze collega’s zoveel mogelijk ondersteunen, informatie over ons vak aan de burger verschaffen en tevens proberen we, zoals in dit geval, de juiste informatie naar buiten te krijgen. Ik, maar ook namens alle handhavers van Nederland, zal het dan ook zeer waarderen als u een rectificatie kunt publiceren over uw verhaal.

door Handhaving Nederland 28 jul., 2021
Het begon als een normale werkdag en veranderde al snel in een ramp.
door Handhaving Nederland 05 jun., 2021
Op Zondag 27 januari 2019 kreeg ik mijn eerste melding van een aanrijding met persoon. Ik werk al bijna twee jaar als BOA in het openbaarvervoer maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Mijn hart ging sneller kloppen toen ik hoorde dat het waarschijnlijk een collega betreft.
door D.Monnickendam 05 jun., 2020
Na jarenlange discussie over het versoepelen- en toekennen van geweld/verdedigingsmiddelen voor handhavers in de openbare ruimte is er eindelijk een doorbraak  in de toekenning van deze middelen. De lokale driehoek zal als gezagdrager leidend zijn in het besluit of gemeentelijk handhavers in hun gemeente in aanmerking komen. In onderstaande brief zijn alle punten terug te lezen.
door D.Monnickendam 01 jun., 2020
Het huidige document van 'beboa' over de huisstijl van handhavers in de openbare ruimte is in overeenstemming  met de eigenaar- en ontwikkelaar herzien. In de basis is niet veel veranderd maar gekozen voor een meer eenduidige kleurstelling voor betere herkenbaarheid. Er is geen sprake van een overgangstermijn van voorgaande huisstijl, deze kan gewoon gevoerd  worden tot de uitdiensttreding van het voertuig.

Tevens is er een concept voor handhavers in het buitengebied gepubliceerd. Deze is niet zoals de huisstijl van handhavers in de openbare ruimte in het beton gegoten, hier is ruimte voor aanpassingen.

We verwijzen u graag naar het kopje 'huisstijl' voor inzage in beide documenten .
door 2dc56d5b0fe59e1757771ee5ed3cd5623aa06a42 17 feb., 2020

Afgelopen weken hebben er verschillende gesprekken plaatsgevonden tussen ons en het ministerie waarbij standpunten zijn uitgewisseld.

Maandag 10 februari zaten de belangrijkste partijen bij elkaar. BOA Bonden, Politietop en de top van het Ministerie.

Deze volgende twee belangrijke onderwerpen stonden deze avond centraal:
1. Wie beslist in de toekomst over het toekennen van middelen. (landelijk of lokaal)
2. In welke situatie worden middelen toegekend. (criteria)

We hebben er vertrouwen in dat het ons gaat lukken maar er moet druk blijven. Dus heb het er over met jouw collega’s!

Tot slot: 25 maart van 10:00 tot 13:00 vergadert de Tweede Kamer over onze afspraken. Het is van groot belang dat de tribune vol zit met BOA’s.

Wij zullen met de leiding afspraken maken zodat jullie aanwezig kunnen zijn.

*Bron Boa Acp

door ^DK 30 okt., 2019
Jaarlijks organiseert Handhaving Nederland een fotosessie. Tijdens deze fotosessies worden foto's gemaakt in allerlei scenario's welke in een later stadium kunnen worden gebruikt voor media en  PR. 
Meer posts
Share by: