Blog Post

Geen verdedigingsmiddelen maar geweldsmiddelen

  • door DK
  • 17 jan., 2019
Steeds meer zien we de roep van handhavers om beter uitgerust te worden. Handhavers komen steeds vaker in aanraking met geweld waarbij hulp van de politie niet kan worden afgewacht. Dit geweld vindt plaats tijdens het uitvoeren van de functie, het handhaven van wet en regelgeving. 

Vaak zien we de term verdedigingsmiddelen voorbij komen. Middelen waarmee de handhaver zichzelf kan verdedigen in gewelddadige situaties. Er zijn partijen die deze term klakkeloos overnemen. Hoe zit het eigenlijk? 

De wet staat het uitrusten van handhavers (BOA) met geweldsmiddelen toe. Echter is dit in de praktijk een omslachtig systeem waarbij het eerst fout moet gaan alvorens deze middelen toegekend kunnen worden.

Deze "verdedigingsmiddelen" waar over gesproken wordt, zijn in de eerste aanleg niet bedoeld voor zelfverdediging. De middelen waarover gesproken wordt zijn handboeien, wapenstok, pepperspray en een vuurwapen. Dit zijn middelen waarover de politie wel beschikt maar veel handhavers niet. Echter beschikt de politie niet over deze middelen uit noodzaak voor zelfverdediging. Het zijn geen verdedigingsmiddelen maar geweldsmiddelen. 

Middelen die gebruikt kunnen worden door een bevoegde opsporingsambtenaar om als het nodig is de wet met geweld te kunnen handhaven. Denk hierbij aan een aangehouden verdachte die zich verzet, pepperspray wordt gebruikt om de verdachte, zonder al te grote kans op letsel, onder controle te krijgen en hem zo alsnog naar de plaats van voorgeleiding te geleiden. 

Hoewel deze middelen natuurlijk ter verdediging gebruikt kunnen worden, is dit niet waar ze in eerste aanleg voor zijn bedoeld. Het is dan ook niet slim om middelen te claimen met daarvoor de verkeerde reden. De nu vaak genoemde reden ter zelfverdediging, valt in het niets bij de daadwerkelijke reden. De middelen zijn nodig voor een adequate en veilige handhaving van wet en regelgeving. 

Mening Handhaving Nederland
Handhaving Nederland is voorstander voor het beschikbaar stellen van geweldsmiddelen. Iedere opsporingsambtenaar moet adequaat en veilig de wet kunnen handhaven. Indien hiervoor geweldsmiddelen nodig zijn, moeten deze beschikbaar zijn. Handhavers krijgen voor het gebruik van geweldsmiddelen dezelfde opleiding als politieagenten. Het examen dat hierbij hoort wordt afgenomen door de politieacademie. Handhavers zijn daarvoor dus voldoende getraind en opgeleid. 
door Handhaving Nederland 28 jul., 2021
Het begon als een normale werkdag en veranderde al snel in een ramp.
door Handhaving Nederland 05 jun., 2021
Op Zondag 27 januari 2019 kreeg ik mijn eerste melding van een aanrijding met persoon. Ik werk al bijna twee jaar als BOA in het openbaarvervoer maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Mijn hart ging sneller kloppen toen ik hoorde dat het waarschijnlijk een collega betreft.
door D.Monnickendam 05 jun., 2020
Na jarenlange discussie over het versoepelen- en toekennen van geweld/verdedigingsmiddelen voor handhavers in de openbare ruimte is er eindelijk een doorbraak  in de toekenning van deze middelen. De lokale driehoek zal als gezagdrager leidend zijn in het besluit of gemeentelijk handhavers in hun gemeente in aanmerking komen. In onderstaande brief zijn alle punten terug te lezen.
door D.Monnickendam 01 jun., 2020
Het huidige document van 'beboa' over de huisstijl van handhavers in de openbare ruimte is in overeenstemming  met de eigenaar- en ontwikkelaar herzien. In de basis is niet veel veranderd maar gekozen voor een meer eenduidige kleurstelling voor betere herkenbaarheid. Er is geen sprake van een overgangstermijn van voorgaande huisstijl, deze kan gewoon gevoerd  worden tot de uitdiensttreding van het voertuig.

Tevens is er een concept voor handhavers in het buitengebied gepubliceerd. Deze is niet zoals de huisstijl van handhavers in de openbare ruimte in het beton gegoten, hier is ruimte voor aanpassingen.

We verwijzen u graag naar het kopje 'huisstijl' voor inzage in beide documenten .
door 2dc56d5b0fe59e1757771ee5ed3cd5623aa06a42 17 feb., 2020

Afgelopen weken hebben er verschillende gesprekken plaatsgevonden tussen ons en het ministerie waarbij standpunten zijn uitgewisseld.

Maandag 10 februari zaten de belangrijkste partijen bij elkaar. BOA Bonden, Politietop en de top van het Ministerie.

Deze volgende twee belangrijke onderwerpen stonden deze avond centraal:
1. Wie beslist in de toekomst over het toekennen van middelen. (landelijk of lokaal)
2. In welke situatie worden middelen toegekend. (criteria)

We hebben er vertrouwen in dat het ons gaat lukken maar er moet druk blijven. Dus heb het er over met jouw collega’s!

Tot slot: 25 maart van 10:00 tot 13:00 vergadert de Tweede Kamer over onze afspraken. Het is van groot belang dat de tribune vol zit met BOA’s.

Wij zullen met de leiding afspraken maken zodat jullie aanwezig kunnen zijn.

*Bron Boa Acp

door ^DK 30 okt., 2019
Jaarlijks organiseert Handhaving Nederland een fotosessie. Tijdens deze fotosessies worden foto's gemaakt in allerlei scenario's welke in een later stadium kunnen worden gebruikt voor media en  PR. 
Meer posts
Share by: