Blog Post

Afgekeurd voor de politie? Bewust overgestapt!

  • door TQ
  • 28 jan., 2019

Veel politieagenten maken bewust de overstap naar het handhavingsdomein, waarom? Dat lees je hier!

Ik ben Khalil Sotbi, 44 jaar, en werkzaam als Handhaver Natuur en Milieu (Boswachter BOA) bij Staatsbosbeheer. Na de politieschool ben ik in oktober 1996 begonnen als agent in Breda. In 2007, inmiddels hoofdagent, was ik toe aan een nieuwe uitdaging en heb her en der gesolliciteerd. Ik werd uiteindelijk aangenomen als handhaver natuur en recreatie bij de G.Z-H, een dienst van de Provincie Zuid-Holland. Deze dienst beheerde onder andere de natuur- en recreatiegebieden van de recreatieschappen. De dienst was eigenlijk de ambtelijke organisatie van de schappen. In 2017 is onze dienst overgenomen door Staatsbosbeheer en ben nu werkzaam in hetzelfde gebied als waar ik als agent begonnen ben.

Ik wil graag over mijn ervaring van de switch van politie naar BOA vertellen. Ik moest in het begin heel erg wennen. De mensen reageerden heel anders op mijn groene dienstkleding dan toen ik een politie-uniform aan had. Er waren mensen die niet mee wilden werken of mij totaal negeerden. Ook moest ik vaak 2 maal een discussie voeren. De eerste maal over wie wij waren, wat we wel of niet mogen en welke bevoegdheden wij wel of niet hadden. Daarna volgde dan de discussie als er een proces-verbaal werd uitgeschreven.

Op onze logo’s stond eerst de tekst “Toezicht Recreatie”. De opmerking, nadat ze de tekst Toezicht Recreatie lazen, “ Toezicht! O, dan mogen jullie niks.” heb ik vaak gehoord. Een enkeling werkte na zo’n opmerking helemaal niet meer mee. De geweldsmiddelen, tot en met pepperspray, die ik om mijn koppel had hangen zag men niet eens. Een kleine verandering van de tekst op onze logo van “Toezicht Recreatie” naar “Handhaving” scheelde al een hele hoop discussies. Ook het na de invoering van het BOA-logo merkte ik dat de discussies over onze bevoegdheden verminderde.

Een keer riep een man, die ik aansprak en boos was, naar mij dat ik zeker graag bij de politie had gewild, maar dat ik daar niet geschikt voor was. De man heb ik op een kalme toon verteld dat ik 12 jaar bij de politie heb gewerkt. Hij was meteen stil. Soortgelijke opmerkingen heb ik helaas vaker moeten aanhoren. Mensen hebben helaas geen weet wat het werk van een BOA inhoud. Gelukkig is de imago en het professionaliteitsniveau van de BOA de laatste jaren verbeterd. Er stappen niet voor niks steeds meer politieagenten over naar BOA-functies.

door Handhaving Nederland 28 jul., 2021
Het begon als een normale werkdag en veranderde al snel in een ramp.
door Handhaving Nederland 05 jun., 2021
Op Zondag 27 januari 2019 kreeg ik mijn eerste melding van een aanrijding met persoon. Ik werk al bijna twee jaar als BOA in het openbaarvervoer maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Mijn hart ging sneller kloppen toen ik hoorde dat het waarschijnlijk een collega betreft.
door D.Monnickendam 05 jun., 2020
Na jarenlange discussie over het versoepelen- en toekennen van geweld/verdedigingsmiddelen voor handhavers in de openbare ruimte is er eindelijk een doorbraak  in de toekenning van deze middelen. De lokale driehoek zal als gezagdrager leidend zijn in het besluit of gemeentelijk handhavers in hun gemeente in aanmerking komen. In onderstaande brief zijn alle punten terug te lezen.
door D.Monnickendam 01 jun., 2020
Het huidige document van 'beboa' over de huisstijl van handhavers in de openbare ruimte is in overeenstemming  met de eigenaar- en ontwikkelaar herzien. In de basis is niet veel veranderd maar gekozen voor een meer eenduidige kleurstelling voor betere herkenbaarheid. Er is geen sprake van een overgangstermijn van voorgaande huisstijl, deze kan gewoon gevoerd  worden tot de uitdiensttreding van het voertuig.

Tevens is er een concept voor handhavers in het buitengebied gepubliceerd. Deze is niet zoals de huisstijl van handhavers in de openbare ruimte in het beton gegoten, hier is ruimte voor aanpassingen.

We verwijzen u graag naar het kopje 'huisstijl' voor inzage in beide documenten .
door 2dc56d5b0fe59e1757771ee5ed3cd5623aa06a42 17 feb., 2020

Afgelopen weken hebben er verschillende gesprekken plaatsgevonden tussen ons en het ministerie waarbij standpunten zijn uitgewisseld.

Maandag 10 februari zaten de belangrijkste partijen bij elkaar. BOA Bonden, Politietop en de top van het Ministerie.

Deze volgende twee belangrijke onderwerpen stonden deze avond centraal:
1. Wie beslist in de toekomst over het toekennen van middelen. (landelijk of lokaal)
2. In welke situatie worden middelen toegekend. (criteria)

We hebben er vertrouwen in dat het ons gaat lukken maar er moet druk blijven. Dus heb het er over met jouw collega’s!

Tot slot: 25 maart van 10:00 tot 13:00 vergadert de Tweede Kamer over onze afspraken. Het is van groot belang dat de tribune vol zit met BOA’s.

Wij zullen met de leiding afspraken maken zodat jullie aanwezig kunnen zijn.

*Bron Boa Acp

door ^DK 30 okt., 2019
Jaarlijks organiseert Handhaving Nederland een fotosessie. Tijdens deze fotosessies worden foto's gemaakt in allerlei scenario's welke in een later stadium kunnen worden gebruikt voor media en  PR. 
Meer posts
Share by: