Kijkje bij: Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming
- door TQ
- •
- 12 feb, 2019
- •

Handhavers uit onverwachte hoek.
De inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) handelen urgente meldingen van dierenverwaarlozing en mishandeling af. Daarnaast voeren zij zelfstandig controles uit naar het welzijn van dieren. Denk hierbij aan de huisvesting en de verzorging van dieren. Alle inspecteurs zijn Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) waardoor zijn ook daadwerkelijk op kunnen treden bij (ernstige) verwaarlozing of mishandeling van dieren. Als de handhavers een dergelijk overtredingen constateren kunnen zijn een proces-verbaal opmaken welke wordt voorgelegd aan het Openbaar Ministerie.
Ook hebben de inspecteurs de mogelijkheid houders van dieren via bestuursrecht te dwingen het welzijn van de dieren te verbeteren. Daarnaast hebben de inspecteurs de mogelijkheid om de dieren bij de eigenaar of houder weg te halen. Dit is een ingrijpend middel, welke ook niet snel wordt toegepast. De eigenaar of houder krijgt altijd eerst de kans om de situatie voor de dieren te verbeteren.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Meldingen van dierenverwaarlozing of mishandeling komen op verschillende manieren binnen bij de inspecteurs. Dit kan bijvoorbeeld via het landelijke nummer 144, maar ook via bijvoorbeeld de dierenpolitie. Afhankelijk van de ernst van de situatie gaan de inspecteurs direct ter plaatse. Ook wordt regelmatig om de expertise van de inspecteurs gevraagd door bijvoorbeeld de dierenpolitie. Dit omdat zij over veel kennis beschikken over wetgeving waaraan bijvoorbeeld de huisvesting voor bepaalde diersoorten moet voldoen of over het houden van bepaalde (exotische) diersoorten.
De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming is dus een hele brede handhavingsorganisatie, met ook veel bevoegdheden welke zij kunnen toepassen om het welzijn van dieren te verbeteren.


Tevens is er een concept voor handhavers in het buitengebied gepubliceerd. Deze is niet zoals de huisstijl van handhavers in de openbare ruimte in het beton gegoten, hier is ruimte voor aanpassingen.
We verwijzen u graag naar het kopje 'huisstijl' voor inzage in beide documenten .

Afgelopen weken hebben er verschillende gesprekken plaatsgevonden tussen ons en het ministerie waarbij standpunten zijn uitgewisseld.
Maandag 10 februari zaten de belangrijkste partijen bij elkaar. BOA Bonden, Politietop en de top van het Ministerie.
Deze volgende twee belangrijke onderwerpen stonden deze avond centraal:
1. Wie beslist in de toekomst over het toekennen van middelen. (landelijk of lokaal)
2. In welke situatie worden middelen toegekend. (criteria)
We hebben er vertrouwen in dat het ons gaat lukken maar er moet druk blijven. Dus heb het er over met jouw collega’s!
Tot slot: 25 maart van 10:00 tot 13:00 vergadert de Tweede Kamer over onze afspraken. Het is van groot belang dat de tribune vol zit met BOA’s.
Wij zullen met de leiding afspraken maken zodat jullie aanwezig kunnen zijn.
*Bron Boa Acp